Czy od pestek jabłka można się zatruć?

karafatka, 2010-12-12 14:58

Otaczająca nas codzienność także kryje tajemnice. Czy może być coś tajemniczego, a nawet śmiertelnie groźnego w zwykłym jabłku? Okazuje się, że pyszne jabłko zawiera truciznę.

ogryzek jabłka Fot. sxc.hu Ogryzek jabłka

Pestki jabłek zawierają cyjanek, a dokładnie glikozydy cyjanogenne -  około 0.5mg. Cyjanki to niebezpieczne związki chemiczne działające silnie drażniąco na błony śluzowe i skórę. Łatwo się wchłaniają do organizmu.

 Ameba śmiercionośna dla mózgu znaleziona w wodociągach

Jednak dawka trucizny jaka jest potrzebna do wystąpienia objawów zatrucia jest dużo większa niż to co zawiera ogryzek jabłka - jego zjedzenie nie zabiłoby człowieka, co najwyżej małego owada. Dlatego zjedzenie pestki z jabłka może grozić ewentualnie lekką niestrawnością.

Zaskakująco szybko rośnie w Polsce liczba zakażonych HIV 

Źródło: focus.pl

Komentarze (47)

  • barbara2013-10-16 10:56

    kiedyś wyczytałam że w staryxh czasach trucizny wsypywane do kielichów z pierścionków co to widać było w pięknych starych filmach były właśnie z odpowiednio preparowanych pestek jabłek wiśni i śliwek

    + odpowiedz | cytujOceń: -3
  • Mała2013-07-30 13:04

    w dzieciństwie wcinałam jabłka bez opamiętania, często powyżej kilograma dziennie. i zawsze w całości! gdy miałam 28 lat, przytrafił mi się rak. nie miałam przerzutów, ale to był jeden z tych złośliwych i trudnych do wyleczenia. pewnie zawdzięczam to wczesnej diagnozie i operacji, a może pomogły też pestki... nie przyjmowałam żadnej chemii i nie poddano mnie żadnej innej terapii. mam 41 lat i nie mam powodów do narzekania na zdrowie. systematycznie i szczegółowo się badam, więc wiem :)

    + odpowiedz | cytujOceń: +8
    • zygmunt2013-10-16 00:22

      @Mała: Pomogly Tobie te pestki, te cyjanki ktore zabijaja komorki rakowe.Najwiecej ich jest w gorzkich pestkach moreli dzikiej. Mozesz je kupic w internecie - to one wlasnie zabijaja tym cyjankiem komorki rakowe ale nie dzialaja na zdrowe komorki.

      + odpowiedz | cytujOceń: +5
    • db2013-11-26 14:49

      @Mała: a może miałaś raka od zjedzonych ogryzków?

      + odpowiedz | cytujOceń: -5
      • Pablito2014-05-17 17:41

        @db: Przywaliłaś jak łysy grzywką o kant koła...

        + odpowiedz | cytujOceń: +1
  • Iza2013-07-30 12:44

    uwielbiam jabłka, w dzieciństwie wcinałam je na okrągło, często więcej niż kilogram dziennie. i zawsze z ogryzkiem! w wieku 28 lat przytrafił mi się rak. nie miałam przerzutów, ale był z rodzaju złośliwych i opornych na leczenie. pewnie zawdzięczam to wczesnej diagnozie i operacji, ale może pestki zrobiły coś dobrego... nie przyjmowałam żadnej chemii i nie poddano mnie żadnej innej terapii. mam 41 lat i nie mogę narzekać na zdrowie. badam się systematycznie i szczegółowo, więc wiem :)

    + odpowiedz | cytujOceń: +1
  • Jezus2013-07-17 00:41

    Według mnie to w większości owoce na rynku już nie mają B17 bo są zmodyfikowane genetycznie. Albo nie maja pestek !!!
    Podobnie sprzedają pestki bez B17 można kupić np. na allego i sklepach "ze zdrową żywnością" to sprawka specjalistów z Bayer Farmacja.

    + odpowiedz | cytujOceń: +2
  • Dziki2013-07-17 00:33

    Według mnie to te sku....yny już pracują nad tym, żeby w migdałach, pigwie pospolitej,czeremchach, pestkach moreli, wiśni, śliw, brzoskwiń.
    Przecież to po co robią te modyfikacje genetyczne.
    Ostatnio kupiłem w markecie jabłka i były bez pestek?
    Sam mam sad po dziadku i niestety mimo braku czasu muszę go utrzymać bo to jedyna pewna droga, żeby mieć normalne jabłka z pestkami.
    Niedługo pójdziecie do sklepu i okaże się że morele, wiśnie, śliwy, brzoskwinie nie mają pestek :)
    A propo te jabłka to były z plantacji na słonej wodzie z wiadomego kraju :)
    Bo tam pustynia !!!!

    + odpowiedz | cytujOceń: +4
  • Dziki2013-07-17 00:32

    Według mnie to te sku....yny już pracują nad tym, żeby w migdałach, pigwie pospolitej,czeremchach, pestkach moreli, wiśni, śliw, brzoskwiń.
    Przecież to po co robią te modyfikacje genetyczne.
    Ostatnio kupiłem w markecie jabłka i były bez pestek?
    Sam mam sad po dziadku i niestety mimo braku czasu muszę go utrzymać bo to jedyna pewna droga, żeby mieć normalne jabłka z pestkami.
    Niedługo pójdziecie do sklepu i okaże się że morele, wiśnie, śliwy, brzoskwinie nie mają pestek :)
    A propo te jabłka to były z plantacji na słonej wodzie z wiadomego kraju :)
    Bo tam pustynia !!!!

    + odpowiedz | cytujOceń: +6
  • Prawda2013-02-26 23:28

    Ludzie umierają na raka dlatego, że durne korporacje próbują nam wmówić, że to szkodliwe, a tak na prawdę ludzie zamiast niszczyć zdrowie przez chemioterapie, powinni zjadać pestki. To wszystko jest dla kasy. Jak zwykle pi*****ą obywateli im tylko kasa do życia potrzebna.

    + odpowiedz | cytujOceń: +27
    • leszkocieszyniok2013-07-23 03:35

      @Prawda: poczytajcie o vitB17, wspomagającej leczenie z raka...też pestki...

      + odpowiedz | cytujOceń: 0
  • serafin2013-02-14 21:08

    Ludzie jedzenie pestek jest zbawienne dla organizmu.Daję odporność i obniża cholesterol.Jak myślicie,czy nasi przodkowie wyrzucali ogryzki???Jesteście typowym produktem współczesności.Jecie i pijecie przetworzone dziadostwo a potem wcinacie tabletki...Wycinać ogryzki i skórkę...DEBILIZM!!!!

    + odpowiedz | cytujOceń: +13
  • Peter2013-02-02 19:02

    Jem pestki i żyję!! Te wypociny to propaganda.

    + odpowiedz | cytujOceń: +23
  • Midas2013-01-26 12:27

    W skórce jabłka jest najwięcej witamin i tego badziewia czym pryskają sadownicy (chemia). Najlepiej jeść jabłka zbadane przez robaki, nie opryskiwane :) te są najzdrowsze. Nie wszystko co się pięknie błyszczy jest dobre dla zdrowia...

    + odpowiedz | cytujOceń: +9
  • Midas2013-01-26 12:03

    Jem pestki z trzech jabłek, robie wino z czeremchy z pestkami, które mają sporo amigdaliny i przez 43 lata zero jakichkolwiek dolegliwości :)Nie znam przychodni ani lekarzy i czyje się jakbym miał 20 lat. Trzeba poczytać polskie i zagraniczne strony o najnowszych badaniach amigdaliny. Zawsze znajdzie się jakiś mądrala przekupiony przez wielkie koncerny... Nie dajcie wciskać sobie ciemnoty. Moja babka wcinała wiśnie z pestkami i żyła 82 lata :) nie umarła na raka, tylko przez to że kopnęła ją krowa. Pewnie żyłaby jeszcze dłużej. Do samego końca pracowała w polu i tryskała energią :)

    + odpowiedz | cytujOceń: +13
    • ajwaj2013-03-24 02:14

      @Midas: a mnie ciekawi co jadla ta krowa

      + odpowiedz | cytujOceń: -6
  • chaplain2013-01-17 20:47

    W pestkach z jednego jabłka jest taka zawartość jodu jaką człowiek powinien przyąjąć w ciągu jednego dnia. DLA ZDROWOTNOŚCI OCZYWIŚCIE

    + odpowiedz | cytujOceń: +6
  • jodłota2013-01-04 22:14

    BRAWO! Ciekawe co za gimnazjalista pisze taakie artykuły? Wstyd...
    Skórka od jabłka po umyciu stanowi cenne zródło witamin i błonnika a pestki cenną wit B17 ...strach pomyslec ile takich wypocin tegoż autora krąży w sieci....?

    + odpowiedz | cytujOceń: +5
  • terka2012-11-03 08:53

    Ten artykul przekonał mnie do jedzenia pestek:-) Takie wrzuty są zamierzone, żeby ludzi skołować, i żeby lądowali w aptekach.

    + odpowiedz | cytujOceń: +11
  • Julia2012-09-15 13:46

    Skórka jabłka ciężko strawna ? Przecież to jeden z błonników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania pracy jelit .Ktoś kto będzie jadał "mięciutkie papki " na pewno nie będzie miał prawidłowego trawienia i wypróżniania . Zalecam jak najwięcej skórek , dobrze przeżutych !

    + odpowiedz | cytujOceń: +4
  • Gracha2012-07-24 23:46

    Nie mam wiedzy w tym temacie i nie wiem komu tu można uwierzyć, jednakże chciałabym zasygnalizować, że nie wszystko co naturalne jest zdrowe i nieszkodliwe (np.muchomorki).

    + odpowiedz | cytujOceń: -4
    • Marcin2012-11-29 18:32

      @Gracha: Ale ty mówisz ż dla człowieka tak? bo muchomory to normalnie jedzą np. jelenie i nic im nie jest.

      + odpowiedz | cytujOceń: +4
    • Bogdan2013-08-18 12:40

      Muchomorki też są potrzebne w medycynie ludowej. Np. do mikstur przy bólach stawów. Poza tym jeszcze się nie narodził taki profesor, który byłby w stanie podrobić odwieczną matkę Naturę. Leki z przepisu tzw lekarza są niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka (wszystkie tzw leki na receptę)>

      + odpowiedz | cytujOceń: -1
    • biolog2013-09-05 01:36

      @Gracha: Gdybyś ty wiedziała, ile gatunków muchomorów z naszych lasów można bezpiecznie zjeść, ty ignorantko!

      + odpowiedz | cytujOceń: +1
  • Amigdalina B17 Letril2012-05-11 08:52

    Był program Strefa Wolnych Myśli w TVP " Jak w 90 dni pokonałem raka "
    Marek Kidziński opowiada o tym jak miał złośliwego raka jądra i się wyleczył pestkami oraz zdrowym jedzeniem. Filmik dostępny w internecie więc jest trucizna w pestkach która zabija raka w pierwszej kolejności. Co nas nie zabije to nas wzmocni. Jadłem pestki, jem i żyję dobrze

    + odpowiedz | cytujOceń: +19
  • lorcan2012-05-07 23:50

    ludzie..po co pisac ze to bzdura i pseudoartukul?..blagam, jak nie wiecie do konca to sie po prostu zajmijcie soba zamiast kometowac..calkiem niedawno ogladalem jeden z programow discovery ktory opowiadal o tym problemie..racja, pestka zawiera witamine i inne pierdoly, ale po co pisac nie trucizna to bzdura? co prawda trzeba by zjesc okolo jednej tony pestek aby umrzec, lecz mimo wszystko to nie jest bzdura jak podaja niektore PSEUDO-KOMENTARZE..

    + odpowiedz | cytujOceń: -5
  • Piotr2012-05-06 22:39

    A ja się zgadzam z autorem. Jeden ogryzek- nie ma problemu, ale.... wyciskanie soku z kilku kilogramów np z 2-4, przy zmielonych pestkach... dodajcie przepalony tłuszcz z potraw i upss.... niestrawność gotowa.
    Zmieniłem sokownik na taki co nie rozrywa pestek i zapomniałem o problemie.
    Amigdalina w pestkach czyli B 17 ZAWIERA jedną jednostkę CYJANKU czy wam się to podoba czy nie, jedną jednostkę benzaldehydu i dwie jednostki glukozy.
    Dopiero medyk mnie uświadomił, co jest przyczyną moich uporczywych niestrawności...

    + odpowiedz | cytujOceń: +1
  • gosc2012-04-26 18:56

    mam pytanie do tych co jedza jablka z pestkami: czy rozgryzacie pestki czy polykacie cale? chodzi mi o ich dzialanie w profilaktyce chorob.

    + odpowiedz | cytujOceń: +2
    • apple_pie2012-04-27 23:30

      @gosc: Ja ostatnio zjadam tylko pestki, które wydobywam z jabłka jak obieram i kroję resztę dla synka. Pestki rozgryzam i nic mi nie jest. Muszę też dodać, że pestki różnych gatunków jabłek mają różne smaki.

      + odpowiedz | cytujOceń: +5
  • :)2012-04-04 16:53

    Bzdurny artykuł... W pestkach jabłek znajduje się naturalna substancja to znaczy witamina B17, inaczej zwana amigdalina lub letril. Ma ona działanie antynowotworowe. Dlatego też proszę zjadać owoce w całości, ale nie jeść większej ilości nasion ponad te, które były w całym zjedzonym owocu. Wszystko w nadmiarze jest szkodliwe. Raczej nie polecam rozgryzać pestek. Amigdalina jest nieszkodliwa dla zdrowych tkanek dlatego, że każda molekuła B 17 zawiera jedną jednostkę cyjanku, jedną jednostkę benzaldehydu i dwie jednostki glukozy (cukru) „zamknięte” razem. Po to, aby cyjanek mógł stać się niebezpieczny trzeba najpierw ‘otworzyć’ molekułę, aby go uwolnić. Otworzenie to jest możliwe tylko dzięki enzymowi -beta-glucosidase, który jest obecny w całym ciele ludzkim w maleńkich ilościach przy czym jego ilość znacznie wzrasta do znacznych ilości (stukrotnie wyższych) tylko w jednym miejscu: w siedlisku złośliwego narośla rakowego. Tak więc cyjanek bywa jedynie jakby „otwierany” w miejscu, gdzie znajduje się rak, z drastycznymi efektami, które całkowicie niszczą komórki rakowe. Życzę smacznego.Jabłka działają korzystnie na serce, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, stabilizują poziom cukru we krwi, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają apetyt, sok jabłkowy działa przeciwwirusowo, ułatwiają wypróżnianie. Pozdrawiam :)

    + odpowiedz | cytujOceń: +22
  • GF2012-04-03 20:39

    TOTALNA MANIPULACJA! PESTKI JABŁEK ZAWIERAJĄ WITAMINĘ B17 KTÓRA JEST PRZECIWRAKOWA. KTO NAPISAŁ TAKI GŁUPI PSEUDOARTYKUŁ

    + odpowiedz | cytujOceń: +9
  • pewnie2012-03-31 15:47

    Skórki obieracie? Wyrzucacie? A zdajecie sobie sprawę, że skórka jabłka jest najbogatszą w błonnik częścią tego owocu?? Dodatkowo artykuł jest niepoważny całkowicie. Jeśli człowiek da radę zjeść np. 5 jabłek dziennie, to może zjeść również pestki w nich zawarte. Bez żaden szkody dla organizmu, a wręcz przeciwnie! Dalej siejcie taką chorą i szkodliwą propagandę...ale o mnie za mnie możecie się żywić zupkami chińskimi. Od najmłodszych lat jem jabłka ze skórą, pestkami i całą masę innych owoców ze swojego sadu. Nie szczepię się, nie biorę leków, a ostatni raz chorowałam, a było to lekkie przeziębienie - w zeszłym roku...

    + odpowiedz | cytujOceń: +4
    • Agutek2012-09-20 15:10

      @pewnie: może i te skórki byłyby takie zdrowe gdyby plantatorzy nie opryskiwali ich około 7 razy chemikaliami. dobrze ze mieszkam na wsi i chociaż w lato mam normalne, zdrowe jablka. Co do pestek to czytałam że sa bardzo zdrowe i zawierają właśnie B17 która jest niezbędna dla organizmu(wystepuje w ziarnach, pestkach)kiedyś chleb był prawdziwy z ziarnami dlatego ludzie nie chorowali na raka. teraz chleb to bezwartościwy zapychacz. Pozdrawiam

      + odpowiedz | cytujOceń: +2
  • jaBłkożerca!!2011-05-22 18:31

    ja tez jem całe jabłka tak że zostaje tylko ogonek...nie chodzi o to żę tak osczędzam tylko ja po prostu to lubie !!! a jak jem 5-6 jabłek dzinnie to jdzenie tych pestek bedzie szkodliwe??

    + odpowiedz | cytujOceń: +2
  • O, nie!2010-12-28 16:11

    skóry,ani pestek z jabłek nie cierpię, chociaż uwielbiam jabłka. Ale znam takie osoby, który zjadają całe jabłko łącznie z ogonkiem, jednak uważam, że to lekka przesada być aż tak oszczędnym i szkodzić swojemu zdrowiu:-)

    + odpowiedz | cytujOceń: -21
  • lolo2010-12-13 09:22

    Ja całe swoje życie łupię pestki z jabłek i nic się nie stało. Polecam je przeciw nowotworom.

    + odpowiedz | cytujOceń: +14
  • Grego2010-12-12 23:56

    Potwierdzam wypowiedż moich poprzedników pestki z jabłek rzeczywiście posiadają truciznę ale ona nie jest szkodliwa dla organizmu trzeba byłoby zjeśc tych pestek bardzo bardzo dużo by doszło do jakiegos zatrucia. Tak naprawde to propaganda sina przez media kierowane przez korporacje farmaceutyczne nie wierzcie mediom i lekarzom im zalezy tylko na waszej kasie a nie na zdrowiu. jedzcie jabłka razem z pestkami to zapobiega powstawaniu nowotworu. Polecam film na you tube "Świat bez raka"

    + odpowiedz | cytujOceń: +19
    • ityle2010-12-13 09:31

      @Grego: to brzmi strasznie paranoicznie. skad wiesz ze zapobiega nowotworowi? jakies badania robiles? czy babcia ci powiedziala?:)

      + odpowiedz | cytujOceń: -30
      • :)2012-04-04 16:58

        @ityle:
        Od kiedy to co NATURALNE szkodzi ? o ile mi wiadomo to chemia szkodzi, widać za dużo połykasz tabletek i mózg Ci wyżarło ;)

        + odpowiedz | cytujOceń: +11
      • zuz2012-05-11 16:56

        @ityle: Badań było wiele. Poczytaj o B17.

        + odpowiedz | cytujOceń: +8
  • mycha2010-12-12 22:42

    Niki, to źle robisz, te pare pesteczek warto rozłupać w zabkach i zjeść. Niestety, w naszym pożywieniu brakuje witaminy B17, już wielcy tego świata się postarali o to, dlatego tak dużo zachorowań na raka. Ta witamina występowała kiedyś w trawach, a więc i w mięsie, w zbożach, teraz mutacje, nowe gatunki roślin i traw, sa tej witaminy pozbawione!

    + odpowiedz | cytujOceń: +8
  • Bela2010-12-12 20:33

    pestki z jabłek, sliwek, z moreli, gorzkich migdałów zawierają kwas pruski-witwmine B 17 zwana amigdaliną,która stosowana we własciwych dawkach jest lekiem antynowotworowym!

    + odpowiedz | cytujOceń: +12
  • NaStan2010-12-12 19:41

    A ja najbardziej cenię sobie pestki z Jabłek i śliwek - maja taki specyficzny smak (podobny do migdałów), a w sprzedaży ich brak.
    Glikozydy cjanogenne nezbędne są pestkom do przetrwania w glebie, aby koneserzy jak ja ich nie zżarli

    + odpowiedz | cytujOceń: +4
  • NaMiętna2010-12-12 18:56

    kłamstwa i propaganda. proszę obejrzeć film "food matters".
    pestki są właśnie bardzo zdrowe!!!

    + odpowiedz | cytujOceń: +3
  • ja2010-12-12 18:37

    Mój tata zjada, zostaje tylko ogonek ;P a w sumie zaliczam go do osób normalnych xD

    + odpowiedz | cytujOceń: +10
  • Niki2010-12-12 17:26

    No pewnie, kto normalny zjada ogryzki i pestki. Ja to wszystko wycinam i obieram też ze skóry która jest ciężkostrawna.

    + odpowiedz | cytujOceń: -38
    • Pablito2014-05-17 17:43

      @Niki: Tylko, że w skórce jest najwięcej witamin, więc trochę bez sensu

      + odpowiedz | cytujOceń: +3

Imię/nick:

Komentarz:

  Akceptuję warunki polityki prywatności.

 

Prepaider - tańszy telefon na kartę

Skorzystaj z naszej aplikacji

Nie przegap

Słówko dnia

Ibis
(gr. Ibis) ptak z rodziny ibididae, żyjący w Afryce i południowo-zachodniej Azji, czczony przez dawnych Egipcjan jako ptak święty

Ostatnie wypowiedzi

reklama

Komentowane

Plusożercy

W obiektywie

  • Samba na ulicach Pragi (foto) cz. 3
  • Powązki w dniu Wszystkich Świętych
  • Festiwal Salsy w obiektywie (foto) cz.2
  • Święto Niepodległości w obiektywie (foto) cz.2
  • Warszawiak w USA (foto) cz.2
  • Warszawiak w Japonii (foto)
  • Powązki w dniu Wszystkich Świętych
  • Hordy zombi opanowały ulice Warszawy- fotoreportaż bez komentarza
  • "Pamiętajmy o Osieckiej" - fotoreportaż bez komentarza
  • AIR SOFT GUN, czyli zabawki dla dużych chłopców (foto)
  • Wielka Iluminacja Świątecznej Warszawy (foto)