Koniec z czosnkowym odstraszaczem?

karafatka, 2010-09-03 13:14

Aromatyczna przyprawa bez której niektóre potrawy nie smakują jak powinny, a inne mogłyby być pełniejsze w swej barwie? Jest tylko jeden mankament. Intensywny zapach, który przez wiele osób uznawany jest za odrażający.

czosnek i cebula

Oczywiście mowa o czosnku który jest doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Ponadto przyczynia się do obniżenia cholesterolu, ciśnienia krwi oraz działa zapobiegawczo  przeciwko występowaniu wolnych rodników. Dlatego jego spożywanie jest niezbędne dla ochrony oraz prawidłowej pracy organizmu. Mimo to, jest notorycznie wykluczany z codziennego jadłospisu ze względu na dość kontrowersyjny zapach, który utrudnia życie społeczne.


Według Daily Mail naukowcy przeprowadzili wiele badań dotyczących nieprzyjemnego zapachu jaki wytwarza czosnek, jednak do tej pory uważali, że nawet mycie zębów nie jest w stanie rozwiązać tego problemu. Teraz już koniec z tego typu wyrzeczeniami, ponieważ uczeni znaleźli rozwiązanie. A wszystko za sprawą jednej szklanki mleka.

Cały problem tkwił w tajemniczym związków chemicznym zwanym, siarczkiem metylu allilu (AMS) który w trakcie trawienia nie zmienia swojego składu co powoduje, że nieprzyjemny zapach bije z całego ciała. Z przeprowadzonych testów wynika, że mleko znacząco zmniejsza stężenie tej substancji.

Naukowcy odkryli, że najlepszy sposób na zwalczanie skutków nie przyjemnego zapachu jest picie mleka w trakcie spożywanego posiłku. Naukowcy żywności z Uniwersytetu stanowego w Ohio (USA) stwierdzili, że wypijając szklankę (200 ml) mleka w trakcie posiłku można zmniejszyć obecność związku AMS aż o 50%. W dodatku pełnotłuste mleko daje lepsze rezultaty niż odtłuszczone.

Wydaje się, że czosnkowy problem znalazł rozwiązanie. Teraz wszyscy miłośnicy czosnkowych potraw mogą bez obaw złapać za sztućce i ze smakiem zjeść ulubione danie mając przy tym pewność zachowania zdrowia oraz komfortu.

Komentarze (5)

  • antyarab2010-09-03 20:08

    moze za malo mleka? moze trzeba walnac prost z krowy. nie powinno byc problemu araby lubieja mieszkac z kurami, kozami to moze i z krowami. w knajpach powinny byc w tkaim razie krowy!

    + odpowiedz | cytujOceń: 0
  • maro2010-09-03 18:02

    taa ale to i tak niewiele daje :/ jedziesz po tym jak skunks

    + odpowiedz | cytujOceń: 0
  • antyarab2010-09-03 13:55

    moze dlatego arabusy robie te wszystkie mleczne dziwactwa do swoich kebabow?

    + odpowiedz | cytujOceń: 0
  • ser2010-09-03 13:26

    mleko i czosnek? jak się porzygam to na pewno nie będzie problemu;]

    + odpowiedz | cytujOceń: 0
  • ja2010-09-03 13:24

    będę praktykował - z jakim efektem, to się jeszcze okaże! ;)

    + odpowiedz | cytujOceń: 0

Imię/nick:

Komentarz:

  Akceptuję warunki polityki prywatności.

 

Skorzystaj z naszej aplikacji

Nie przegap

Słówko dnia

Sabat
(łac. sabbatum) u Żydów – siódmy dzień tygodnia, przypadający w sobotę, obchodzony jako święto

Ostatnie wypowiedzi

reklama

Komentowane

Plusożercy

W obiektywie

  • Wizyta Prezydenta Ukrainy (foto)
  • Świąteczna reklama w przedwojennej prasie (foto)
  • "Pamiętajmy o Osieckiej" - fotoreportaż bez komentarza
  • Festiwal Salsy w obiektywie (foto) cz. 3
  • Świąteczna reklama w przedwojennej prasie (foto)
  • Warszawa latem (foto) cz.1
  • Festiwal Salsy w obiektywie (foto) cz. 3
  • Wizyta Prezydenta Ukrainy (foto)
  • Dzień Otwartych Drzwi MSZ (foto)
  • Święto Niepodległości w obiektywie (foto) cz. 3
  • Święto Niepodległości w obiektywie (foto) cz.1