Z pewnością większość ludzi spotkała w swoim życia kelnera, który nie powinien pracować w tym zawodzie. Jest to wymagająca praca – kelner powinien być niewidoczny, miły, powinien sprawnie obsługiwać gości. Szczególnie ważna jest obsługa kelnerska na weselach – jest to bardzo ważny dzień dla osób biorących ślub. Jak powinien zachowywać się kelner na weselu? O czym musi pamiętać?
Każda młoda para pragnie, aby ich wesele było idealne. Kelnerzy muszą więc myśleć o każdym aspekcie swojej pracy. Każdy z nich musi zadbać o swój wygląd, jego strój powinien być dostosowany do okoliczności. Buty także powinny być dopasowane do reszty ubrań, a włosy, ręce oraz paznokcie muszą być zadbane. U osób pracujących na weselach, dobrze wyglądają jednakowe stroje. Ważne jest, aby były nie tylko eleganckie, ale także wygodne. Trzeba w nich spędzić długie godziny. Być może państwo młodzi mają specjalne życzenie dotyczące wyglądu kelnerów.
Na weselach często jest wiele osób, a wśród nich mogą pojawić się goście o specjalnych potrzebach żywieniowych. Dlatego mile widziany będzie kelner wiedzący, co podaje. Mogą także trafić się goście spoza Polski. W takim wypadku niezbędna będzie znajomość języka angielskiego.
Spory pomiędzy kelnerami powinny zostać wyciszone na czas pracy, ponieważ ważna jest praca w zespole. Kolejną kwestią jest znajomość savoir vivre. Nie można podjąć się pracy kelnera, nie wiedząc, w jaki sposób trzeba ułożyć sztućce i naczynia.
Profesjonalny kelner powinien unikać robienia pewnych czynności. Są wytyczone reguły, które pomogą uniknąć błędów.
Goście mają zawsze rację. Kelnerzy nie powinni wchodzić dyskusje z osobami, które obsługują. Nie należy tworzyć sporów. Goście mają pierwszeństwo w ruchu, a kelnerów obowiązuje ruch prawostronny. Aby nie doprowadzić do wypadków, kelnerzy powinni wystrzegać się nagłego zatrzymywania, cofania czy zmian kierunku.
Oczywiście kelnerzy, z racji tego, że wykonują obowiązki służbowe, nie mogą pić alkoholu, lepiej też powstrzymać się od palenia papierosów – niektóre osoby bardzo negatywnie reagują na dym. Jedzenie na sali, gdzie są goście, także nie jest dobrze postrzegane.
Kelnerzy będący cały czas na sali razem z gośćmi, mogą wywołać napiętą atmosferę. Nikt nie chce być stale obserwowany. Dlatego kelnerzy powinni wychodzić na salę tylko w konkretnym celu. Mogą też stać na uboczu, tak, aby nie przeszkadzać w zabawie, ale jednocześnie móc szybko obsłużyć gości.
Kelnerzy powinni zadbać o dobre samopoczucie gości. Jeśli zobaczą, że czegoś brakuje, powinni to uzupełnić.
W salach, gdzie jest dużo ludzi, szybko może zrobić się zaduch. Kelnerzy nie powinni dopuścić takiej sytuacji. Salę należy wietrzyć co jakiś czas, nie dopuszczając też do znacznego spadku temperatury. Brudne krzesła czy stoliki nie mogą nie zwracać uwagi kelnerów – należy je szybko wyczyścić.
Praca kelnera nie jest prosta. Osoby podejmujące się tego zajęcia powinny przestrzegać pewnych standardów. Wesela to bardzo ważne wydarzenia, dlatego też należy na nich odpowiednio się zachowywać. Bardzo dobrym pomysłem będzie kurs kelnerstwa, który pozwoli podnosić swoje kwalifikacje oraz dostarczy rzetelnej wiedzy.
źródło: msbis.com – kurs barmański