Type to search

Oświadczenie w sprawie sytuacji w Muzeum POLIN

Podziel się

Prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski oraz kierujący Stowarzyszeniem Żydowski Instytut Historyczny w Polsce Piotr Wiślicki domagają się od ministra kultury, Piotra Glińskiego, by powołał wybranego w konkursie dyrektora Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, profesora Dariusza Stolę.

Obecna sytuacja to poważny kryzys – piszą we wspólnym oświadczeniu przesłanym do MKiDN.

Na decyzję o nominacji profesora Dariusza Stoli (…) czekamy od maja ubiegłego roku. Przez cały czas próbowaliśmy nawiązać dialog z trzecim Założycielem – Ministrem Kultury i Dziedzictwa Narodowego – aby przełamać niezrozumiały dla nas impas. Przypominamy, że pomysł, aby zorganizować konkurs na stanowisko dyrektora Muzeum wyszedł od Ministra, warunki przeprowadzenia konkursu, skład i regulamin zostały wspólnie uzgodnione, a Minister zobowiązał się do respektowania werdyktu komisji konkursowej. W związku z niedotrzymaniem tych zobowiązań w trudnej sytuacji znalazło się zarówno samo Muzeum, jak i  prof. Stola, któremu dziękujemy za okazywaną dotąd cierpliwość” – piszą prezydent Warszawy i przewodniczący zarządu Stowarzyszenia ŻIH. Apelują do wiceministra Piotra Glińskiego, by „pilnie zażegnał kryzys, którego skutki będą fatalne zarówno dla Muzeum POLIN jak i dla kruchego dziś polsko – żydowskiego dialogu”.