W dziedzinie gastronomii powszechnie wykorzystywane są maszyny i urządzenia, których podstawowym zadaniem jest usprawnienie procesu przygotowywania potraw. Dzięki nim można gotować na naprawdę dużą skalę. Jednym z takich urządzeń jest kocioł warzelny. Czym jest kocioł warzelny i do czego służy? Gdzie znajduje zastosowanie? Jakie są rodzaje kotłów warzelnych?
Kotły warzelne są tradycyjnymi urządzeniami wykorzystywanymi powszechnie w przemyśle gastronomicznym i garmażeryjnym. Służą zarówno do przygotowywania i podgrzewania potraw o konsystencji płynnej, jak i do produkcji mięs czy wędlin. Ciekawym przykładem kotłów warzelnych są modele dedykowane specjalnie do gotowania wyrobów wędliniarskich czy do topienia tłuszczy.
Zdecydowana większość kotłów warzelnych zbudowana jest z komory warzelnej, specjalnej izolacji i sterowników służących do kontrolowania temperatury. Za sprawą wykorzystania nowoczesnych technologii w komorze takiego kotła ciepło rozkładane jest w sposób równomierny. Dzięki temu potrawy czy wyroby mięsne są podgrzewane równomiernie i nie ma ryzyka ich przypalenia.
Podczas zakupu kotła warzelnego największą uwagę warto zwrócić na to, czy pokrywa oraz zbiornik są w odpowiedni sposób izolowane. To znacznie zmniejsza ryzyko poparzenia rąk w czasie pracy przy takim kotle. Z kolei specjalne sterowniki pozwalają stale kontrolować temperaturę w komorze. Przy okazji umożliwiają jej zmianę w czasie gotowania.
Kotły warzelne wykorzystywane w gastronomii podzielić można ze względu na typ zasilania na urządzenia gazowe, elektryczne oraz parowe. Kocioł warzelny parowy ogrzewany jest parą technologiczną wytwarzaną w specjalnie przeznaczonej do tego celu komorze. Dostaje się ona do miejsca docelowego za sprawą tzw. przestrzeni grzejnej. To chyba najbardziej popularne urządzenia, które wykorzystuje się w przemyśle garmażeryjnym i gastronomicznym.
Kotły warzelne gazowe są najdroższe, ale z drugiej strony generują one najniższe koszty eksploatacji, co ma związek z niską ceną samego gazu. Jednak w tym przypadku konieczna jest instalacja efektywnego systemu wentylacji, który służy do odprowadzania spalin.
Ponadto wyróżnia się kotły warzelne elektryczne. Są one stosunkowo tanie, a przy tym nie trzeba martwić się w ich przypadku systemem wentylacyjnym. Jednak są nieco droższe podczas późniejszej eksploatacji. Poza tym wymagają również ciągłej dostawy energii elektrycznej o znacznej mocy.
W praktyce w zależności od rodzaju kotłów, wyróżnia się dwa podstawowe zastosowania tego rodzaju urządzeń gastronomicznych – przygotowywanie i podgrzewanie potraw bądź termiczną obróbkę mięs. W pierwszym przypadku kocioł warzelny jest potrzebny we wszystkich obiektach żywienia zbiorowego, a więc restauracjach, stołówkach, zakładach karnych czy na różnego rodzaju imprezach masowych. Wówczas konieczna jest możliwość jednorazowego ugotowania kilkudziesięciu litrów potrawy oraz stałego monitorowania jej temperatury.
Kotły warzelne są często stosowane również w garmażerii. Pozwalają one na parzenie i gotowanie mięs oraz wędlin i wytapianie z nich tłuszczu. Za sprawą kotłów tego typu można w dużej mierze usprawnić procesy produkcyjne w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwarzaniem i produkcją artykułów spożywczych.
Inspirowane: active-company.pl – hurtownia gastronomiczna