Plastik spożywczy znajduje szerokie zastosowanie w gastronomii. Restauracje, które chcą wyposażyć swój lokal w sztućce wielokrotnego użytku, mają do wyboru te z polistyrenu i polipropylenu. Czym różnią się te tworzywa sztuczne?
To substancja powstająca podczas procesu polimeryzacji propylenu. Procedura ta odbywa się przy zastosowaniu katalizatora, dzięki czemu reakcja chemiczna zachodzi o wiele szybciej. Aby otrzymać to tworzywo sztuczne, używa się tych samym parametrów substancji, co w przypadku wytwarzania polietylenu. Substancja ta wykazuje się zdolnością do wytrzymywania wysokich temperatur. Polecana do artykułów spożywczych o temperaturze w przedziale +4 do +100 stopni. Co ważne, sztućce wielorazowe można myć w zmywarce. To tworzywo sztuczne nadaje się zwłaszcza do sztućców służących do jedzenia ciepłych czy gorących potraw. Polipropylen nie nadaje się do przechowywania w zamrażarce, gdyż wówczas staje się kruchy i pęka.
Polistyren to kolejne chętnie wykorzystywane w branży gastronomicznej tworzywo sztuczne. Jest to poliolefina uzyskiwana podczas procesu polimeryzacji styrenu. Polistyren zaliczany jest do termoplastów, a więc substancji powstających w wyniku topnienia. Jakie właściwości ma polistyren? Jest to półsztywny termoplast, a więc nie jest elastyczny, lecz kruchy. Co ważne, jest przezroczysty, aczkolwiek można go zabarwić na pożądany przez siebie kolor. Temperatura topnienia tej substancji wynosi ok. 240°C. Warto dodać, że można poddać go procesowi spieniania, otrzymując w ten sposób popularne formy tego tworzywa.
Najważniejszą różnicą pomiędzy tymi dwoma tworzywami sztucznymi są wymagania operacyjne. Polipropylen to substancja idealnie nadająca się do ciepłych oraz gorących potraw. Po wielorazowe sztućce z niego najlepiej sięgnąć zwłaszcza w przypadku zup czy napojów gorących. Polistyren sprawdza się o wiele lepiej w przypadków chłodnych dań. Warto więc wybrać sztućce wykonane z niego zwłaszcza do deserów, zimnych napojów, lodów itp. Oba tworzywa sztuczne znajdujące zastosowanie w branży gastronomicznej zostały dobrze przebadane i są bezpieczne dla ludzkiego zdrowia.
Przed inwestycja w wielorazowe sztućce warto poznać właściwości obu tych rodzajów plastiku. Polipropylen i polistyren znakomicie się nawzajem uzupełniają. Sztućce z tych tworzyw mogą służyć restauracji do różnych dań. Pierwsze będą dobre do dań gorących, natomiast drugie do zimnych. Konkretny wybór zależy więc od tego, jakie dania są serwowane w danym lokalu. W wielu przypadkach niezbędny okaże się zakup sztućców wielokrotnego użytku wyprodukowanych z obu tych surowców.