Type to search

Jadalne miasto Warszawa, czyli o przyszłości jedzenia

Podziel się

Twórcy namawiają do wyobrażenia sobie miasta, w którym owoce i  warzywa rosną na miejskich farmach, w ogrodach społecznościowych albo  uprawiane są na dachach i w przydomowych ogródkach. Jedzenie nie musi przebywać setek czy tysięcy kilometrów, bo jest dostęp do świeżych produktów pochodzących z  lokalnych, ekologicznych gospodarstw. „Wyobraźmy sobie, że Warszawa, jadalne miasto przyszłości, zmienia się w zdrowsze, lepsze do życia i bardziej odporne miejsce” – to cel pomysłodawców  

 Takie właśnie, futurystyczne wizje, przedstawia “Jadalne miasto Warszawa”. To zwieńczenie projektu zatytułowanego “W kierunku solidarnego żywienia. Warszawa 2030+”, na który składały się dyskusje, warsztaty międzypokoleniowe oraz forum edukatorek i edukatorów. Dokument sieciowy “Jadalne miasto Warszawa” ma pomóc w zaprojektowaniu przyszłość stolicy, w której pozyskiwanie żywności opierałoby się na podstawowych zasadach permakultury, czyli trosce o Ziemię, trosce o ludzi i gospodarowaniu nastawionym nie na ilość i zysk, ale na synergię z planetą.  

 Już od 23 lipca na stronie www.jadalnemiastowarszawa.pl można będzie poznać historie inicjatyw, które mają szanse nadać nowy kierunek polityce żywnościowej miasta. Rolnictwo wspierane przez społeczność, kooperatywy spożywcze, rodzinne ogródki działkowe, ogrody społecznościowe czy gastronomia korzystająca z lokalnych, sezonowych i ekologicznych produktów – stają się ważną częścią jadalnego miasta. Ich wzmacnianie oznacza zarazem wsparcie realnych zmian środowiskowych i społecznych. 

Premierze dokumentu sieciowego towarzyszyć będą wydarzenia zaplanowane na niedzielę (25 lipca) w Ogrodzie Społecznościowym Motyka i Słońce na Festiwalu Otwarty Jazdów: godz. 15.00 – warsztaty „Usiądźmy w kręgu nasion” – Wioletta Olejarczyk i Klaudia Kryńska z sieci suwerenności żywnościowej Nyéléni Polska opowiedzą, jak zbierać nasiona z własnych upraw; godz. 18:30 – dyskusja wokół idei “jadalnego miasta”, którą poprowadzą Anna Galas-Kosil, kuratorka Biennale Warszawa, oraz Klaudia Kryńska z Fundacji Agro-Perma-Lab.  Na wydarzenia wstęp wolny.