Ciąża jest szczególnym okresem, w którym rozwija się nowe życie. Niezwykle ważne jest, aby utrzymywać wówczas odpowiednią i zdrową dietę, a tym samym unikać produktów, które mogą zaszkodzić dziecku. Kobiety często zadają sobie pytanie, które produkty spożywcze powinny koniecznie znaleźć się w menu, ponieważ to co się spożywa ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój płodu.
Będąc w ciąży powinno się całkowicie zrezygnować przede wszystkim z alkoholu w każdej postaci. W następnej kolejności należy zaprzestać spożywania surowego lub niedogotowanego mięsa (np. tatar), ponieważ może być ono przyczyną toksoplazmozy. Sery pleśniowe z kolei mogą być źródłem bakterii rodzaju listeria, a surowe jaja – salmonelli. Pasożyty niekiedy występują w surowych rybach czy owocach morza. W celach bezpieczeństwa należy unikać spożywania wyżej wymienionych produktów. Dodatkowo należy wyeliminować lub maksymalnie ograniczyć:
Przede wszystkim owoce oraz warzywa. Już zaledwie 2 filiżanki szpinaku pokrywają połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który jest szczególnie potrzebny podczas ciąży. Ziemniaki są dobrym źródłem węglowodanów oraz witaminy C, zwłaszcza jeśli będą upieczone wraz z łupinkami. Do innych, bardzo zdrowych i polecanych w tym okresie warzyw zalicza się: czerwoną paprykę, kapustę, szparagi, ciecierzycę czy czarną fasolę.
Kobietom zaleca się również spożywanie pełnoziarnistego pieczywa, brązowego ryżu, roślin strączkowych, płatków owsianych, gotowanych jaj, chudej wołowiny, pieczonych ryb (unikać hodowlanych), mleka, kaszy w każdej postaci oraz truskawek. Posiłki można uzupełniać tłuszczami roślinnymi. Ważnym elementem każdej diety jest woda. Powinno wypijać się jej przynajmniej 8 szklanek dziennie. Spożycie ryb powinno wynosić około 100 gram 2 razy w tygodniu.
Dieta podczas ciąży powinna być ukierunkowana na uzupełnianie niedoborów witaminy C, wapnia, kwasu foliowego oraz żelaza.