Type to search

Cięcie drzew owocowych – jak zrobić to dobrze?

Podziel się

Właściwie przeprowadzone zabiegi przycinania drzew owocowych zapewnią pozytywne plonowanie. W jaki sposób należy do tego podejść oraz których narzędzi najlepiej użyć? Oto kilka sprawdzonych wskazówek.

Termin przycinania drzew owocowych

Sadownicy najczęściej przycinają drzewa owocowe późną zimą lub wczesną wiosną. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby czynności te przeprowadzić również latem. Natomiast nie powinno się robić tego jesienią, gdyż odporność drzew na mróz znacznie by się zmniejszyła, co może doprowadzić do zamierania ich w okresie wiosennym.

Po sekator lub nożyce można sięgnąć już w styczniu, lecz wówczas do przycinania należy wybrać gatunki, które najlepiej znoszą mróz. Z kolei te wrażliwe dobrze jest przycinać wiosną. Ponadto wielu sadowników podkreśla, że cięcie podczas przedwiośnia sprawia, że rośliny lepiej odbudowują ubytki oraz wypuszczają nowe pąki i liście.

Przycinanie drzew owocowych w okresie letnim związane jest z usuwaniem pędów, które zagęszczają i zacieniają koronę. Zabiegi przeprowadzone w połowie lata powinny pozytywnie wpłynąć na plonowanie. Owoce będą więc większe i lepiej wybarwione. Warto pamiętać, aby jabłoń przycinać na miesiąc przed zbiorami, natomiast drzewa pestkowe – po zbiorach. Cięcie drzew w suche i słoneczne dni zmniejsza ryzyko ich infekcji.

Z jakich narzędzi należy korzystać?

Kluczowym aspektem przy przycinaniu drzew owocowych jest wybór odpowiednich narzędzi, które nie uszkodzą roślin, a jednocześnie zapewnią ponadprzeciętny komfort pracy. Zdecydowanie warto kupować je w dobrym sklepie, dzięki czemu można spodziewać się, że znajdą zastosowanie przez długie lata i zapewnią oczekiwaną jakość.

Doskonałym rozwiązaniem będzie wybór sekatora, lecz o zakupie nie powinien decydować przypadek. Wśród najlepszych propozycji warto wskazać sekator kowadełkowy, który idealnie sprawdza się podczas cięcia suchych gałęzi. Najlepsze modele na rynku wyposażone są w blokadę otwarcia, sprężynę ze stali nierdzewnej, a także ostrze z powłoką nieprzywierającą.

Bardzo dobrze sprawdzą się również nożyce z przekładnią, która zwiększa siłę cięcia, a także
z antypoślizgową powierzchnią, która gwarantuje pewny chwyt i wygodę użytkowania.

W jaki sposób przycinać drzewa owocowe?

Pierwsze cięcie należy wykonać tuż po posadzeniu. Rośliny bez rozgałęzienia przycina się na wysokości 70-90 cm. Natomiast przy rozgałęzionych drzewach należy ciąć pędy boczne, które znajdują się na wysokości poniżej 50 cm (pozostałe warto skrócić o ⅓ długości). Ponadto sadownicy zalecają, aby przewodnik skracać o 30-40 cm przy przycinaniu ukośnym pod pąkiem.

Podobnie przycina się drzewa owocowe również latem i zimą. Podstawowym elementem tego procesu jest wycięcie gałęzi, które zacieniają koronę drzewa. W dodatku skrócić należy również gałęzie, które zachodzą na siebie. Cięcie wykonuje się pod kątem 45 stopni, a gałęzie należy ucinać za zgrubieniem nasadowym. Natomiast pędy skraca o ⅓ długości, wykonując cięcie za żywym pąkiem.