Type to search

Jak podawać oscypek?

Podziel się

Praktycznie każda restauracja w Zakopanem serwuje oscypki. Jest to produkt regionalny uwielbiany przez turystów, jak i miejscowych. Są jednak różne techniki podawania tego wyrobu. Sprawdź, w jakiej wersji smakuje najlepiej.

 

Owczy ser z polskich gór robi niesamowitą furorę!

Oscypek to wędzony ser owczy o intensywnym smaku i zapachu. Cieszy się największą popularnością na południu Polski, ale kupić go można praktycznie wszędzie, dzięki szerokiej sieci sklepów i stoisk oferujących regionalne wyroby.

 

Oscypek wyróżnia się słonym i wędzonym smakiem. Można go jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Może stanowić podstawę całego dania. Popularne jest serwowanie oscypków panierowanych, smażonych lub grillowanych.

 

Oscypek – świetna przystawka w góralskich klimatach

Oscypek znakomicie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można go jeść solo, traktować jako przekąskę lub dodatek do sałatek. Niektóre restauracje decydują się na jego serwowanie w naleśnikach na ciepło lub pierogach. Rozsmakować można się także w oscypkowych tartach, jajecznicach lub zapiekankach. Trudno jest również oprzeć się oscypkowi podanemu z mięsem, smażonemu lub grillowanemu.

Przepisy z oscypkiem w roli głównej

Czy restauracja na Krupówkach zaserwuje oscypek w smaczny sposób? Gdzie, jak nie w zimowej stolicy Polski zjesz ser owczy w najlepszej postaci…

Oscypek w gastronomii wykorzystywany jest na szeroką skalę, zresztą tak jak pozostałe sery. Może być podstawą konkretnego dania lub występować jako dodatek.

Restauracja w Zakopanem może podać oscypek panierowany, grillowany lub smażony. Świetnie sprawdza się również jako farsz do naleśników czy pierogów, albo faszerowania drobiu (roladki z kurczaka faszerowane oscypkiem).

Z powodzeniem oscypek może zastąpić także inne, bardziej wyszukane sery w daniach. Na pewno świetnie sprawdzi się w zapiekankach makaronowych czy ziemniaczanych. Można dodać go również do pizzy (pizza góralska z oscypkiem, boczkiem i żurawiną). Oscypek jest w stanie w wyjątkowy sposób wzbogacić smak potraw, dodać im wyjątkowego aromatu. Z jego pomocą udaje się uzyskać intensywny, aromatyczny smak.

Oscypek świetnie smakuje także na zimno. Restauracja na Krupówkach bardzo często przyjmuje zamówienia na przekąski, w których głównym składnikiem ma być właśnie oscypek. Podawany z wysokiej jakości żurawiną smakuje najlepiej. Bardzo dobrze smakują także lekkie sałatki warzywne posypane owczym serem.

Przepisy z oscypkami są wyjątkowe. Można zasmakować ich zarówno w restauracjach, jak i samodzielnie zdecydować się na ich przygotowanie w domu. Wystarczy tylko mieć pod ręką regionalny oscypek od sprawdzonego dostawcy, a z pewnością uda się ugotować pyszne danie z serem owczym w roli głównej.

Oscypek to ser, który ma różne oblicza

Oscypek jest wszechstronnym serem, który świetnie smakuje solo, jak i jako dodatek do dań. Warto od czasu do czasu rozsmakować się nim zarówno w zaciszu domowym, jak i w góralskich restauracjach. Dostęp do produktu wysokiej jakości jest obecnie możliwy na terenie całej Polski, dlatego można w każdej chwili włączyć go do przygotowywanych potraw.