Type to search

5 pomysłów na świąteczne słodkości dla wegan

Podziel się

Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność pomimo tego, że wprowadza wiele ograniczeń do naszego jadłospisu. Kuchnia wegańska nie wykorzystuje bowiem produktów pochodzenia zwierzęcego. Święta Bożego Narodzenia nierozerwalnie związane są ze wspaniałą polską kuchnią i jej słodkościami, które czynią ten czas wyjątkowym. Mimo tego, że trudno wyobrazić sobie tradycyjne wypieki bez produktów takich jak jajka, mleko czy miód, to nie są one jednak niezbędne do stworzenia deserowego arcydzieła. Poniższy artykuł przedstawi 5 pomysłów na świąteczne słodkości dla wegan, które swoim smakiem zachwycą każdego.

 Mikołaj z czekolady bez mleka i glutenu

Czekoladowy Mikołaj to jeden z symboli świąt, warto więc odkryć jego smak na nowo. Czekolada wegańska to idealna alternatywa dla tradycyjnej czekolady, która w dużej mierze składa się z tłuszczu i mleka. Produkowana jest wyłącznie ze składników roślinnych, dzięki czemu jest zdrowsza oraz równie smaczna i aromatyczna jak jej klasyczna odmiana. Czekolada wegańska w postaci figurki mikołaja pozwoli weganom poczuć w pełni smak świąt!

Kompot z suszu

Kompot z suszu to w pełni roślinny specjał, który musi znaleźć się na każdym wigilijnym stole. Woń suszonych owoców wypełni pomieszczenie niezwykłym zapachem, tworząc wyjątkową, rodzinną atmosferę. Kompot wzbogacić można również o ulubione korzenne przyprawy, świetnie skomponuje się z wigilijnymi potrawami i podkreśli ich smak.

Keks bez jajek 

Istnieją ciasta, bez których ciężko wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. W wielu polskich domach keks jest królem świątecznych wypieków. Wystarczy jedynie lekko zmodyfikować tradycyjny przepis, aby weganie mogli cieszyć się jego smakiem. Zamiast mleka do zrobienia ciasta, użyć można wywaru z czarnej bądź zielonej herbaty i napoju sojowego. Następnie łączy się je z suszonymi śliwkami, rodzynkami i morelami dzieło wieńczy polewa z soku z cytryny i cukru pudru lub z kuwertury czekoladowej białej. Tak wykonany keks oczaruje wszystkich i szybko zniknie ze świątecznego stołu.

Wegańska tarta czekoladowa 

Tarta czekoladowa to przedstawiciele nowoczesnej kuchni wśród świątecznych słodkości. Nie wymaga użycia mleka, jajek ani mąki. Jest wzorcowym przykładem tego, że zdrowe i naturalne składniki potrafią stworzyć pyszny deser. Tarta nie wymaga pieczenia, wystarczy na spodzie formy umieścić zmiksowane daktyle, kakao oraz płatki migdałów i olej kokosowy. W kolejnym etapie przygotowany spód należy zalać podgrzaną masą wykonaną z napoju migdałowego i kokosowego, kakao, soli oraz kardamonu. Ciasto ozdobić można orzechami laskowymi i polewą z kuwertury czekoladowej, a po kilku godzinach spędzonych w lodówce jest gotowe do spożycia.

Świąteczny bezglutenowy piernik

Piernik to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych polskich ciast, a z powodu jego niezwykłego bukietu zapachowego szczególną popularnością cieszy się w okresie świątecznym. Poprzez wprowadzenie kilku zamienników do tradycyjnego przepis stanie się dostępny również dla osób stosujących dietę wegańską. Podstawowymi składnikami każdej receptury są jajka, masło oraz miód jednak zastąpić można je odpowiednio musem jabłkowym, olejem i syropem klonowym. Zmiany te spowodują, że piernik stanie się wegański oraz znacznie zdrowszy nie tracąc przy tym walorów smakowych. Jego smak z pewnością wzbogaci polewa z surowej czekolady!

Święta Bożego Narodzenia nie muszą być dla wegan czasem udręki spowodowanym koniecznością rezygnacji ze świątecznych słodkości. Przedstawione pomysły najlepiej pokazują, że kuchnia wegańska nie musi być nudna, a wprowadzenie niewielkich zmian w przepisach i wykorzystanie kilku zamienników pozwoli cieszyć się tradycyjnymi wypiekami, które będą równie smaczne i aromatyczne.