Type to search

Żywność do zadań specjalnych, czyli czym są superfoods?

Podziel się

Na pewno wiele razy słyszałeś o nowych rewolucyjnych dietach lub czytałeś kolejny fit przepis zawierający w składzie nieznane Ci produkty. Wiele mówi się o tym, że powinniśmy włączyć do diety te zdrowe dania. Sprawdźmy zatem, czym tak naprawdę są superfoods?

Określenie to, używane jest do opisu produktów, które zawierają w sobie dużo składników odżywczych. Jest to żywność bogata np. w przeciwutleniacze. Spożywanie ich ma nam pomóc w łatwy sposób uzupełnić niedobory wszystkich potrzebnych witamin i mikroelementów, a nawet zwalczać choroby. Niestety, najczęściej w tym kontekście wymieniane są drogie i ciężko dostępne składniki. Tymczasem, wiele z tych super produktów możesz wyhodować nawet w swoim przydomowym ogródku.

Żurawina

Ten niepozorny owoc może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Żurawina pomaga leczyć choroby układu moczowego, pozytywnie wpływa na dziąsła oraz działa antybakteryjnie. Spożywanie tego owocu pomoże nam także kontrolować cholesterol, a nawet zapobiec rozwinięciu chorób nowotworowych. Najlepiej wrzucać suszoną żurawinę do musli lub owsianki, a także spożywać przygotowany z niej sok.

Natka pietruszki

Zbawienna dla osób cierpiących na anemię, ze względu na to, że pomaga wchłaniać żelazo. Jest także niezwykle bogata w witaminę C, a więc w bardzo prosty sposób możemy poprawić nią swoją odporność. Dodatkowo wspomaga przemianę materii oraz działa antyoksydacyjnie. Natkę pietruszki warto dodawać do sałatek lub zielonego koktajlu.

Dynia

Bogate źródło witamin, przede wszystkim A oraz C. Dynia chroni nasze oczy oraz zapobiega chorobom serca. Spożywanie dyni wzmacnia także naszą odporność i zapobiega nowotworom. Z dyni warto przyrządzić pożywną zupę lub pyszne ciasto. Zdrowym wyborem są także pestki tego warzywa.

Miód

Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Miód zawiera w sobie mnóstwo witamin, probiotyków, enzymów i antyoksydantów. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać go do wrzącej wody, bo straci swoje zbawienne właściwości. Zamiast gorącej herbaty można dodać go do sosów sałatkowych lub zwyczajnie zjeść z nim kanapkę.