Inspirowane: active-company.pl – hurtownia gastronomiczna
Wielu początkujących właścicieli lokali gastronomicznych może nie zdawać sobie sprawy z potrzeby posiadania profesjonalnego sprzętu do zmywania naczyń. Tymczasem zmywarki gastronomiczne nie tylko pozwolą nam oszczędzić czas, lecz także zapewniają bezpieczeństwo konsumentom przez wyparzanie naczyń. Jaki sprzęt dobrać, aby sprawdził się możliwie najlepiej?
Zmywarka gastronomiczna to sprzęt, który kupuje się na lata. Nabycie takiego urządzenia nie jest sprawą tanią, dlatego przed zakupem należy dokładnie przeanalizować potrzeby swojego lokalu. Potem dopiero możemy przystąpić do wyboru właściwego sprzętu. Dzięki temu zakup zmywarki gastronomicznej okaże się dobrą inwestycją.
Na początku warto uświadomić sobie fakt, że do lokalu gastronomicznego nie wystarczy zwykła zmywarka użytku domowego. W sprzętach, które zwykle znajdują się w naszych mieszkaniach, temperatura wyparzania jest zbyt niska (ok. 70 stopni C), aby spełniać standardy BHP. W zmywarkach gastronomicznych temperatura ta jest zazwyczaj o 10-20 stopni wyższa. Oprócz tego urządzenia przeznaczone do gastronomii posiadają więcej funkcji, które usprawniają pracę w lokalach. Sprzęty te są także znacznie bardziej wydajne.
Warto zastanowić się, z jakich naczyń korzysta się w lokalu – znacząco ułatwi to wybór określonej zmywarki gastronomicznej. W przypadku barów i pubów z pewnością najlepiej sprawdzą się urządzenia przeznaczone specjalnie do szkła. Sprzęt ten ma ustawione parametry w taki sposób, aby nie zniszczyć delikatnych szklanek, kufli czy kieliszków. Sytuacja wydaje się trochę bardziej skomplikowana w przypadku lokali gastronomicznych serwujących zarówno napoje, jak i dania. W takim przypadku najlepiej sprawdzi się zmywarka uniwersalna. Jeśli natomiast wasze miejsce jest duże, oblegane i wymagające wykorzystania bardzo wielu naczyń, warto postawić na zmywarkę kapturową.
Wybierając zmywarkę dostosowaną do swoich potrzeb warto zwrócić uwagę na sposób ładowania. Na rynku możemy się spotkać ze zmywarkami ładowanymi od góry, z przodu czy też szufladowo. Najłatwiej dokonać wyboru, sprawdzając, jak najłatwiej będzie wkładać naczynia w miejscu, gdzie będzie stało urządzenie.
Zanim zakupisz zmywarkę gastronomiczną sprawdź, jak zasilany jest sprzęt. Przykładowo, urządzenie zasilane trójfazowo nagrzewa wodę w 15-20 min., natomiast to na jedną fazę aż 35-40. Sprawdź również oferowane przez dany sprzęt programy – znajdź takie najbardziej dopasowane do potrzeb lokalu.
Wybór zmywarki gastronomicznej może nie być łatwy ze względu na bogaty wybór i wysoki koszt zakupu urządzenia. Jeśli jednak dobrze dobierzmy sprzęt, z pewnością uznamy go za jedną z lepszych inwestycji w nasze zaplecze.
Inspirowane: active-company.pl – hurtownia gastronomiczna