Type to search

Czekolada ekologiczna, czyli jaka?

Podziel się

Jeszcze do niedawna czekolada kojarzyła się z czymś niezdrowym, zakłócającym dietę. Na szczęście to już przeszłość. Sprawdź czym, jest zdrowa i ekologiczna czekolada. Co odróżnia ją od tej klasycznej i dlaczego możesz jeść ją bez wyrzutów sumienia?

Ziarno kakaowca z certyfikowanych upraw ekologicznych

Ostatnio wiele mówi się ekologii. Dlatego coraz częściej kupujesz produkty świadomie, wybierając te, które określane są jako ekologiczne. Bez problemu dostaniesz warzywa, czy owoce spełniające te wymogi. Jednak słodycze kojarzą się raczej z produktami niezdrowymi i mało ekologicznymi. Czy tak jest w rzeczywistości?

Część produktów dostępnych w sklepach (w tym czekolad) faktycznie zawiera olej palmowy, biały cukier oraz sztuczne aromaty i barwniki, których nie można nazwać zdrowymi i ekologicznymi. Problem ten dotyczy szczególnie czekolad w wymyślnych smakach, czy słodyczy o intensywnych kolorach i aromatach. Czy to oznacza, że jeśli chcesz kupować wyłącznie wysokiej jakości produkty, musisz zrezygnować z ulubionej czekolady? Na szczęście nie!

W sprzedaży dostępna jest ekologiczna czekolada, która wyróżnia się wyjątkowym składem. Nie znajdziesz w niej oleju palmowego, cukru białego oraz innych niepotrzebnych dodatków. Wszystkie składniki są naturalne i pochodzą z certyfikowanych upraw oraz etycznego handlu. Nie obawiaj się, że taka czekolada bez cukru i aromatów będzie mniej smaczna. Dzięki temu, że na liście składników pojawił się nektar z kwiatów palmy kokosowej ma ona niepowtarzalny, lekko słodki smak z nutą karmelu.

Dodatkowo brak cukru sprawia, że jest to produkt z niskim indeksem glikemicznym (IG). A to oznacza, że jest to zdrowa czekolada, której smakiem możesz cieszyć się, nawet jeśli chorujesz na insulinooporność lub cukrzycę.

Czekolada bez laktozy odpowiednia dla wegan i osób z nietolerancją laktozy

Czekolady mleczne, a także większość smakowych ma dodatek mleka. W związku z tym nie są produktem odpowiednim dla wegan, którzy eliminują z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Jeśli również zaliczasz się do tej grupy, możesz wybrać czekoladę gorzką. Jednak ma ona dość charakterystyczny smak, który niekoniecznie przypadnie Ci do gustu. W takiej sytuacji doskonale sprawdza się zdrowa czekolada wegańska, która nie ma w składzie mleka. Od tej gorzkiej różni się tym, że ma naturalnie słodki smak. Dlatego nie musisz jej dosładzać za pomocą słodzików. Idealnie nadaje się do przygotowania dietetycznych i wegańskich deserów.

Czekolada bez dodatku mleka to produkt bezlaktozowy. Oznacza to, że możesz jeść ją, nawet gdy cierpisz na nietolerancję laktozy.  Tego typu produkt sprawdzi się również w przypadku alergii na mleko. Czekolada bez laktozy jest zarówno zdrową przekąską, jak i składnikiem urozmaicającym smak deserów. Świetnie nadaje się do przygotowania zdrowych czekoladowych ciasteczek, muffinków, czy domowych batonów. Możesz dodać ją również do owsianki, jaglanki, sałatki owocowej lub puddingu chia.